Iz preteklosti je oljčno olje dobilo poseben pomen v medicine in kozmetiki. Iz praktičnih izkušenj so bili znanj njegovi pozitivni učinki na prebavo, krvni tlak, celjenje rai in zgled kože, nohtov ter las.
Sodobne raziskave so seveda taka učinkovanja potrdila, strokovnjaki pa so s primerjavo različnih tipov prehranjevanja prišli do ugotovitev, da redna dieta, ki vključuje redno uživaje oljčnega olja deluje preventivno proti pojavu bolezni srca in ožilja.
Oljčno olje zato uporabljamo tudi v medicine. Bogato je z nenasičenimi maščobnimi kislinami, vitamin, sterol in fenoli. Oljčno olje vsebuje antioksidante, ki kažejo betavne rezultate pri aterosklerozi, antimikrobnem delovanju, raku, poškodbah kože,…
Oljčno olje uporabljamo torej kot zdravilo zelo učinkovito. Vrste oljčnega olja pa niso vse za take namene.
Še vedno pa je olivno olje v večini uporabljeno v prehrani kot dodatek za kuhanje in tako premalo uporabljen zaradi njegovih koristnih lastnosti kot zdravilo.